Ιστορικό - Δραστηριότητες

e.ΦΟΔ.ος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΜΑΣ


Ιστορικό - Δραστηριότητες

 

Η φωτογραφική ομάδα « ΕΦΟΔΟΣ», συστάθηκε στις 12-12-2010 από μέλη της πρώην Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας και αποφοίτων μαθητών του τμήματος φωτογραφίας του Κέντρου Νεότητας. Συνεκτικός κρίκος ήταν ο επί 19 συναπτά έτη δάσκαλος και επαγγελματίας φωτογράφος Δημήτρης Μακρίδης.
Τα αρχικά 12 άτομα που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ομάδας και όσα προστέθηκαν στη συνέχεια δούλεψαν με πολύ κέφι, μεράκι και στόχο να δώσουν ότι καλύτερο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στην τέχνη της Φωτογραφίας. Δίχως στέγη και με ελάχιστα μέσα, η δεμένη άρρηκτα στη διάρκεια του χρόνου παρέα λειτούργησε άψογα, με αναγνώσεις εικόνων σημαντικών παγκοσμίως φωτογράφων , εποικοδομητικές συζητήσεις , δυναμικές εξορμήσεις εντός και εκτός του νομού, με άποψη και όραμα να επιτελέσει σύγχρονο, δημιουργικό έργο.
Τον Οκτώβριο του 2011 με τη συμπαράσταση του Δήμου Δράμας πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη ομαδική έκθεση με γενικό τίτλο Α.ΠΟ.ΔΡΑΣΕΙΣ ( Ανεξάρτητες Πολιτιστικές Δράσεις) 18 ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ. Η έκθεση αποτέλεσε σταθμό για τα δρώμενα της πόλης, με τη μαζικότερη όλων των εποχών προσέλευση κοινού (κυρίως νέων) και χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη ομαδική έκθεση φωτογραφίας, ισάξια της πιο ενδιαφέρουσας έως τότε έκθεσης του τμήματος προχωρημένων των ΝΕΛΕ με δάσκαλο τον Γιάννη Ζεμπέκη (1991).
Ακολούθησε η δεύτερη φωτογραφική εκδήλωση με τίτλο ΣΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μια καινοτόμα προσπάθεια δραστικής παρέμβασης που κατάφερε να κάνει έντονη αίσθηση σε φιλότεχνους και μη, σε απλούς περαστικούς, ακόμη και σε επιτήδειους άρπαγες, με εικόνες τυπωμένες σε μεγάλο μέγεθος , «φωτίζοντας» αισθητικά τμήματα της απρόσωπης τοιχοποιίας της κεντρικότερης αλλά σκοτεινότερης όλων στοάς Ντινάκη.
Ακλούθησαν άλλες τρεις εκθέσεις οι δύο ετήσιες τον Οκτώβριο του 2012 με συμμετοχή 20 εκθετών και τον Οκτώβριο του 2013 με τη με συμμετοχή 26εκθετων. Επίσης, η ομάδα σε συνεργασία με το περιοδικό «Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ» και τη συμπαράσταση του Συλλόγου φίλων γραμμάτων και τεχνών Δράμας πραγματοποίησε την έκθεση με τιτλο «Η ΑΛΛΗ ΔΡΑΜΑ» τον Νοέμβριο του 2013. Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης πλαισίωσαν τα κείμενα του 4ου τεύχους του περιοδικού αλλά και του ετήσιου ημερολογίου της Εφόδου του 2014.
Από τον Μάιο του 2013 η φωτογραφική ομάδα έχει συσταθεί νομικά σε σωματείο με σύγχρονο καταστατικό συνεχίζοντας με πιο οργανωμένο τρόπο και προγραμματισμό τα εξάμηνα εβδομαδιαία σεμινάρια για τα παλιά και νέα μέλη, αλλά και τις υπόλοιπες συλλογικές δραστηριότητες .
Φιλοδοξία της ομάδας πλέον, είναι να γίνουν οι ετήσιες εκδηλώσεις θεσμός και με την σύμπραξη άλλων φορέων όπως ο Δήμος Δράμας, αλλά και άλλων πολιτιστικων συλλόγων και φιλότεχνων χορηγών να καθιερωθεί ο Οκτώβριος , ως ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, με περισσότερες φωτογραφικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, σε συνεργασία με το φωτογραφικό μουσείο Θεσσαλονίκης και καταξιωμένους δημιουργούς του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.
Ήδη ω το τέλος του 2014, εκτός από την ετήσια έκθεση των μελών του Οκτωβρίου, η ομάδα έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας,
Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «Η ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ» κι ένα διήμερο σεμινάριο με ομιλητή τον επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Ο τυπικά εκπρόσωπος, ως πρόεδρος
της συλλογικής Φωτογραφικής Ομάδας ΕΦΟΔΟΣ
Γιώργος Κασαπίδης